Nyugdíj Kalkulátor

Nem álmodunk mozgalmas időskorról

Pihenni, kirándulni szeretnénk időskorunkban, de nem tudjuk miből – derül ki az OTP Öngondoskodási Indexből. A férfiak jellemzően baráti társaságban, közös meccsnézéssel, a nők olvasással és sok sétával képzelik el nyugdíjas éveiket, ezzel szemben sokan megbarátkoztak már az élethosszig tartó munka gondolatával is. Tapasztalataink szerint jelentős az eltérés az emberek vágyai és tervei között, ha az időskorról van szó.

A 18-70 éves hazai lakosság körében végzett kutatásunk szerint, csupán a magyar emberek harmada tervezi utazással, sportolással vagy nagyobb rendezvények látogatásával tölteni az aktív évek utáni időszakot. 

A megkérdezettek több mint 40 százaléka többet szeretne pihenni és aludni, míg 36% olvasással szeretne még több időt tölteni nyugdíjba vonulás után. Legkevesebben zenélni szeretnének, erre a megkérdezetteknek csak 4 százaléka szánna több időt. 

A kor előrehaladtával egyre többen érzik úgy, hogy nem lesz jelentős eltérés az aktív és a nyugdíjas éveik között. A munkába állást követően, vagyis a 18-23 évesek között még 25%, nyugdíj előtt, 62-70 évesen már 53% azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy kevesebb vagy ugyanannyi szabadidejük lesz időskorukban, mint az aktív évek során. 

Komoly ellentét van az emberek vágyai és tervei között, ha a nyugdíjas éveikről kérdezzük őket. Hiszen amíg az aktív lakosság 3 százaléka számít arra, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz a megélhetéshez, addig csak 16 százalék készül arra, hogy pénzkereső munkával tölti idősebb éveit. 

Fontos, hogy az embereknek legyenek terveik erre az időszakra, és ezek megvalósításához megfelelő anyagi háttérrel is rendelkezzenek. Bizakodásra ad okot, hogy a legfrissebb adataink szerint a lakosság elkezdett kis összegekben, de már fiatalon foglalkozni az öngondoskodással, hiszen az egyéni befizetések több mint 63 százaléka 45 évnél fiatalabb tagjainktól érkezik.