Nyugdíj Kalkulátor

Mikortól számít valaki öregnek?

Erre a kérdésre Fábián Tamás pszichológustól kaptunk választ, aki szerint az öregséget egy folyamatként lehetne leírni.

„Az öregségnek több szakasza van. Beszélhetünk az öregség első, „fiatal” szakaszáról, ami manapság 60-65 éves korban kezdődik és 70-75 éves korig tart. Ezt követően az öregség második, „idős” szakasza következik, ami többnyire 70-75 éves kor után kezdődik. Végül pedig az öregség utolsó szakasza, amit az „agg” szakasznak nevezhetünk, ez 80-85 éves kortól kezdődik.

Ez a szakaszolás természetesen mesterséges, mivel az egyéni különbségek jelentősek lehetnek: vannak nagyon fitt 80-asok, és ismerünk megfáradt 60-asokat is.”

A nyugdíjas kor jelenleg a fiatal öregkorban ér el bennünket, a jelenlegi nyugdíjkorhatár megállapítása is ebbe az életkori intervallumba esik, vagyis a biológiai-élettani alapú szakaszok és az állami nyugellátási jogosultság jelenleg fedik egymást.

A munkaképesség azonban nem ismeri ezeket a mesterséges besorolásokat. A munkára való alkalmasság fizikai és pszichés tényezők együttes hatásától függ. A pszichés tényezők közül fontos a kognitív képességeink állapota. Milyen a memóriánk? Milyen gyorsan vagyunk képesek megérteni és feldolgozni egy információt? Hogyan és milyen sebességgel reagálunk egy új helyzetben? Mennyire tudjuk megőrizni gondolkodásunk rugalmasságát?

Az öregedés folyamatában kognitív képességeink általában megváltoznak, leggyakrabban romlanak. Munkára való alkalmasságunk pszichológiai korlátai határt szabnak munkavállalási szándékainknak: egyszer csak nem megy tovább!

Nem tudjuk előre, hogy ezt a határt személy szerint mikor fogjuk elérni, és hány évig fogunk még élni ez után. A várható élettartam növekedésével egyre jobb eséllyel fogunk még sokáig élni az után, hogy visszavonultunk a munkából.