Nyugdíj Kalkulátor

Mi miatt aggódhatunk 2050-ben?

Túlnépesedés? Vízhiány? Élelmiszerválság? A jelenlegi nyugdíjrendszer összeomlása? Néhány globális probléma, amikről tudunk, de nem igazán foglalkozunk velük. Összegyűjtöttük azt az 5 trendet, melyek biztosan át fogják alakítani a világot 2050-re.

  1. Túlnépesedés: jelenleg 7 milliárdan élünk a földön, ez 2050-re várhatóan 9 milliárd fölé emelkedik.  Amíg 1950-ben átlagosan 19 ember élt egy négyzetkilométeren belül, addig ez pont 100 évvel később 67 ember osztozik majd ugyanekkora területen – legalábbis az ENSZ jelentése szerint.
  2. Vízhiány: a hollandiai IRC Nemzetközi Víz és Egészségügyi Központ (IRC International Water and Sanitation Centre) riportja szerint 2050-re az összes arab ország teljes ivóvízhiánnyal fog küzdeni, egy másik jelentés szerint még rosszabb a helyzet: az emberiség 75 százaléka olyan területen él majd, ahol gondot okoz a vízhiány.
  3. Élelmiszerválság: a túlnépesedéssel együtt egyre nagyobb problémát okoz majd a növekedő táplálékigény is. Ennek hatására 20-30 éven belül teljesen át fog alakulni az élelmiszergyártás. A WFP (World Food Programme) adatai szerint 2050-re csaknem 20 százalékkal többen fognak éhezni – pedig az arány jelenleg sem alacsony, körülbelül minden kilencedik ember éhezik a Földön.
  4. A társadalom elöregedése: Az Eurostat tavalyi adatai alapján a nyugdíjasok száma egyre inkább közelít a még aktívan dolgozók számához egész Európában. Az Országos Nyugdíjbiztosítási főigazgatóság adatai szerint Magyarországon sem jobb a helyzet: 2008 és 2014 között az öregségi nyugdíjellátásban részesülők száma több mint 25 százalékkal emelkedett, annak ellenére, hogy a nyugdíjkorhatár folyamatosan emelkedik. Emellett egész Európában csökken a házasságkötések és a gyermekszületések száma, ami további demográfiai átalakuláshoz vezet. Ennek eredményeként egyre kevesebb aktív munkavállaló tart el egyre több nyugdíjast, amely egyre nagyobb terhelést jelent a gazdaság részére.
  5. A nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában nem lesz tovább fenntartható: Az Európai Unióban a nyugdíjasok jelenleg 16 százaléka dolgozik, és ez arány folyamatosan nő. 2050-re várhatóan Magyarországon is csökkenni fog az állami nyugdíj mértéke, a nyugdíjkorhatár pedig tovább fog emelkedni. Ennek ellenére – kutatásaink szerint – a magyar lakosságnak csak a 12 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással.   

A trendek között van olyan, ami ellen mi magunk keveset tehetünk azon túl, hogy odafigyelünk az életmódunkra. De olyan van, amire eredményesen felkészülhetünk, erre jó példa a nyugdíjak várható elértéktelenedése.

Fontos látnunk, hogy nyugdíjrendszer jelentős átrendeződése, átalakulása más globális kihívást jelentő tendenciákhoz hasonlóan mindannyiunk számára problémákat okozhat. Ennek ellenére, tapasztalataink szerint még mindig túlságosan keveset foglalkozunk ezzel. A fiatalok tudják, hogy kevés nyugdíjuk lesz, ennek ellenére Magyarországon csak nagyjából minden 10. ember gondol ma arra, hogy félretegyen a nyugdíjas éveire. Ez azt jelenti, hogy tízből kilencen nem tudják még, hogy miből fognak megélni a nyugdíjas éveikben. Ugyanakkor pozitív tendencia, hogy tavaly nemcsak a pénztárunk által kezelt vagyon, a tagjaink száma, de az egy főre eső befizetések is növekedtek.