Nyugdíj Kalkulátor

Lehetünk-e még Boldog Nyugdíjasok?

A Magyar lakosság 83 százalékának fontos az időskori anyagi biztonság, ugyanakkor a jelenlegi társadalmi trendek szerint évtizedeken belül megkétszereződhet a 65 éven felüliekaránya a társadalomban. Megvizsgáltuk, hogy milyen trendek jelenthetnek fenyegetést a jelenlegi nyugdíjrendszer stabilitására, illetve, hogy hogyan hatástalaníthatjuk a „nyugdíjbombát”.

Egyre nő az idősek aránya

 

A Világbank aktuális adatai szerint ma Magyarországon a lakosság mintegy 18 százaléka számít időskorúnak, azaz ekkora részét adják a társadalomnak a 65 év felettiek. 2030-ra 2,1 millió fő lesz ebben a korsávban, 2060-ra pedig 2,6 millió fő lehet 65 év feletti korosztály, ami 33%-os arányt jelent.45 éven belül Magyarország népességének harmada 65 évnél idősebb korú lesz.

A Népességtudományi Intézet szakértői által most készített népesség-előreszámítás (alapforgatókönyve) szerint 2060-ban várhatóan 7,9 millió fő körül alakul Magyarország népessége, vagyis a következő 45 évben 2 millió fővel fogyatkozunk. Az optimista előrejelzések szerint a várható népességszám 8,69 millió fő, a pesszimista előrejelzések szerint pedig 6,7 millió fő: a két szélső becslés között az eltérés csaknem 2 millió fő!

Tudjuk, de nem teszünk semmit

Az OTP Bank Öngondoskodási Indexe rámutatott, hogy bár a hazai lakosság mintegy 83 %-nak fontos az időskori anyagi biztonság, mégis 82% véli úgy, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő ahhoz, hogy megéljen belőle. Ennek ellenére a megkérdezettek több mint 66 százaléka nem rendelkezik és nem is tervez nyugdíjcélú megtakarítást.

Az öngondoskodás hiányát jól mutatják az OECD adatai is, amelyek rámutattak, hogy a hazai nyugdíjasok bevételeinek 86 százalékát az állami nyugdíjjáradék teszi ki.

Van megoldás

Ma Magyarországon, közel 10 millióan vagyunk, ebből mintegy 4 millióan vannak az aktív korúak. Ha azt nézzük, hogy a hazai nyugdíjpénztárak összesített taglétszáma meghaladja az egymillió főt, akkor azt látjuk, hogy van még lehetőség a bővülésre.

 

Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy a válság óta tartó csökkenő trend megfordult és immáron egy éve folyamatosan növeljük a taglétszámunkat.  Meggyőződésünk, hogy a tudatos megtakarítások segítségével, hatékonyan lehet hatástalanítani a nyugdíjbombát, ugyanis, ha csak 5 000 forintot tudunk havonta megtakarítani, akkor is több mint 2,5 millió forintnyi vagyont tudunk felhalmozni nyugdíjas éveinkre 20 év alatt.