Nyugdíj Kalkulátor

Hatalmas tévedésben élünk! - „Nem lesz nyugdíjam? – Majd dolgozni fogok!”

A kutatások azt mutatják, hogy mire a mai fiatalok megöregszenek, nem számíthatnak állami nyugdíjra, mert a ma ismert nyugdíjrendszer – elsősorban demográfiai okok következtében – addigra nem lesz többé. Sokan a mai fiatalok közül ilyenkor csak legyintenek, sokan közülük továbbra is munkából tartanák fenn magukat és családjukat.

Fábián Tamás pszichológust kérdeztük meg, hogy pszichológiai szempontból mekkora a realitása ennek az elképzelésnek: „Az emberek többségének gondolkodását úgynevezett kognitív torzítások (észlelési, gondolkodási, következtetési, emlékezeti torzítások) jellemzik. Gyakran jutunk olyan következtetésre, fogalmazunk meg olyan gondolatokat, amelyek a rendelkezésünkre álló adatok és információk alapos vizsgálata alapján nem logikusak, nem racionálisak – egyszóval tévesek.„

 Lássunk két példát: ha ismerünk néhány idősebb embert, akik a nyugdíj mellett dolgoznak, könnyen jutunk arra a (téves) következtetésre, hogy a „nyugdíjasok mindannyian dolgoznak”, vagy „a nyugdíjasok közül sokan dolgoznak”. Ez nyilvánvalóan tévedés, hiszen a GfK Financial Intelligence adatai szerint a mai nyugdíjasok bevételeinek csupán 6 százaléka származik munkajövedelemből. A gondolkodási torzítás itt abban áll, hogy néhány személyes információ alapján általánosítunk.

 

önyp3

 

A másik példa: mivel fizikai erőnk teljében, mentális képességeink csúcsán vagyunk fiatal korunkban, azt gondolhatjuk, hogy ez mindig (legalábbis nagyon sokáig) így is marad. Ez ismét nyilvánvaló tévedés, hiszen az emberek képességei az életkor előrehaladtával általában romlanak. A torzítás ott van, hogy indokolatlanul biztosak vagyunk a saját adottságaink, képességeink vonatkozásában, illetve azok jövőbeni alakulását illetően úgy gondoljuk, hogy minket nem fognak érinteni azok a negatív tendenciák, amelyek a többi embert.

 Nézzük tehát a „majd dolgozni fogok” vélekedést a kognitív torzítások tükrében! 

Az a fiatal, aki ezt a választ adja, valószínűleg nem veszi figyelembe, hogy fizikai és mentális képességei idővel meg fognak változni, munkaerő-piaci lehetőségei ennek következtében be fognak szűkülni. Túlzottan optimista saját jövőbeli lehetőségeit illetően, azt valószínűsíti, hogy az ő esete más lesz, mint a többieké. Azt gondolja, hogy a sorsa feletti kontrollt a saját kezében tatja most és a jövőben is. A rendelkezésére álló néhány példa alapján sokkal elterjedtebbnek gondolja a nyugdíjas korúak munkavállalását, mint amit az adatok ténylegesen mutatnak, és ebből valószínűleg tévesen arra következtet, hogy ez a lehetőség az ő számára is nyitva fog állni.

 Úgy tűnik, példabeli válaszadónknak érdemes alaposan átgondolni öregkori pénzügyi stratégiáját és alternatív megoldási módokat is közelebbről górcső alá venni.