Nyugdíj Kalkulátor

Hasztalan remél könnyű nyugdíjas éveket! Úgyis is dolgozni fog!

A magyarok tudnak a legnehezebben megszabadulni a munkától a nyugdíjba vonulást követően – derül ki az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának 2015-ös jelentéséből. A 12 ország adatait bemutató jelentés szerint Magyarországon a dolgozók 45 százaléka a nyugdíjba lépéskor azonnal felhagyna a mindennapi pénzkereséssel, ennek ellenére a hazai nyugdíjasok közel kétharmada nem tudta ezt megtenni.

A legjobb helyzetben a francia és a spanyol nyugdíjasok vannak, náluk a megkérdezettek 74, illetve 68 százaléka válaszolta, hogy visszavonult éveiben még részmunkaidős állásokat sem kellett vállalnia, rögtön élvezhette a jól megérdemelt pihenést. 

ONYP2

 

Forrás: United States Census Bureau – An Aging World: 2015 alapján

 

Érdekes eredmény, hogy Magyarország az egyetlen, ahol a pihenést tervező aktív lakosságnál kevesebb nyugdíjas tudta biztosítani magának a munkától mentes megélhetést. és ezt főként a pénzügyi tudatosság, valamint a hosszú távú megtakarítási eszközök ismeretének hiánya okozza.

Kutatási eredményeink alapján azt látjuk, hogy a magyarok több mint kétharmadánál nem biztos, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz a kívánt életszínvonal biztosításához nyugdíjas korban. A hazai kutatási adataink szintén alátámasztják, hogy a magyarok munkával tervezik kiegészíteni az állami nyugdíjukat, a megkérdezettek fele válaszolta ezt a kérdésünkre.

Mi, évek óta azt javasoljuk, hogy kezdjék minél korábban, akár a húszas éveik végén az öngondoskodást, hiszen az évek során havi néhány ezer forintos befektetésekkel is megteremthetik maguknak az időskori anyagi biztonságot. Fontos látniuk, hogy az élethosszig tartó munka több szempontból is káros, és egy kis odafigyeléssel nem szükséges lemondaniuk életük leghosszabb szabadságáról”