Nyugdíj Kalkulátor

Elveszni látszik a nők előnye az öngondoskodás terén

Tapasztalataink azt mutatják, hogy nem tapasztalható jelentős eltérés a nők és a férfiak hosszú távú öngondoskodási szokásaiban. Tagjaink között sokáig a nők voltak 45-55 százalékos fölényben, ám 2015-ben a férfiak elkezdtek felzárkózni.

Legfrissebb adataink szerint 2015-ben – hosszú idő után először – a férfiak voltak többségben az új belépők között. A több mint 9 800 új belépő közel 51 százaléka a férfiak táborából érkezett pénztárunkhoz.

Magunk biztosítjuk a jövőnket

A kiegyenlítettséget az OTP Öngondoskodási Index eredményei is alátámasztják. A nők és a férfiak között is 70% körül van azok aránya, akik az államtól várják, hogy gondoskodjon a nyugdíjukról. 

Azonban adataink szerint van ok a bizakodásra, a fiatalabb generáció már másképp gondolkodik. A tavalyi évben a pénztári befizetések 70 százaléka egyéni tagdíjfizetésből származott.

Örömmel láttuk a 2015-ös adatokon, hogy az emberek elkezdtek tudatosan foglalkozni azokkal a jövőbeni problémákkal, amikre a jelenben kell elkezdeni felkészülni.

Apránként készülnek már a fiatalok is

A befizetések és a belépők statisztikáit vizsgálva látható, hogy a fiatalabb korosztály is egyre többet tesz a boldog nyugdíjas évekért, hiszen az új belépők több mint 63 százaléka még nem töltötte be a 45. életévét. 

Láthatóan felismerték, hogy az időskori öngondoskodás legjobb módja, ha az ember már fiatalon, kis összegekkel, de rendszeresen készül a nyugdíjas korra, így 5-10 ezer forintos havi befektetéssel is jelentős eredményeket lehet elérni. Adataink szerint a tagdíjvállalások 65 százaléka ebből az összegtartományból érkezett 2015-ben.