Nyugdíj Kalkulátor

Egyre kevesebben akarnak örökké dolgozni

Egy év alatt 16 százalékkal emelkedett az egyéni befizetések összege az OTP Nyugdíjpénztárnál Az évek óta tartó szektorszintű csökkenéssel szemben, mintegy 1000 fővel növekedett az taglétszámunk 2016-ban. A tagbővüléssel párhuzamosan az egyéni befizetések összege és aránya is nőtt 2015-höz képest. Tavaly a pénztárba fizetett összegek 65 százaléka már egyéni öngondoskodóktól érkezett, úgy tűnik, a magyarok a saját kezükbe veszik a nyugdíjprobléma megoldását.

Az ÖPOSZ adatai szerint a nyugdíjpénztárak összesített taglétszáma ötödik éve folyamatosan csökken, ezzel szemben az OTP Nyugdíjpénztárhoz tavaly csatlakozott 1000 új öngondoskodóval együtt mára már több mint 220 000 tag veszi igénybe a pénztár szolgáltatását. A tagok egy év alatt összesen több mint 11,8 milliárd forintot tettek félre nyugdíjas éveikre. Emellett fontos eredmény, hogy a munkáltatói hozzájárulások összege is emelkedett. Tőlük 6,4 milliárd forint érkezett egy év alatt az OTP Nyugdíjpénztárba, ami 3 százalékkal haladta meg a 2015-ös munkáltatói hozzájárulások összegét.

Tavaly a piacon rekordnak számító, mintegy 12 százalékos nettó hozamot értünk el a Dinamikus portfólióval, amit szakértőnk szerint főként a fiatalabb, jellemzően magasabb kockázatot vállaló pénztártagok választanak. Szintén a kockázatosabb csomagok közé tartozó Növekedési portfólióval több mint 10 százalékos gyarapodást értünk el, így a magas hozamoknak és a növekvő befizetéseknek köszönhetően a teljes nyugdíjpénztári vagyon mintegy 19 százalékát – több mint 218 milliárd forintot – kezeljük az OTP Nyugdíjpénztárnál.