Nyugdíj Kalkulátor

„Az öregség kulturálisan meghatározott fogalom”

Pszichológus szakértő, Fábián Tamás szerint amellett, hogy az öregedés biológiai folyamat, egy társadalom által meghatározott kulturális állapot is egyben.

Gondoljunk csak bele, hogy nem is olyan régen a magyar paraszti világban az idős asszonyok már nem hordtak színes ruhát és fejkendőt, mert nem volt „illendő”. Ebben kevésbé a saját egyéni döntésük tükröződött, sokkal inkább akaratlanul is követte a közösségi normákat.

A keleti társadalmak még ma is tisztelettel és elismeréssel tekintenek az idős emberekre, mint a tapasztalat és a bölcsesség forrásaira, ám a nyugatabbra inkább a fiatalságot favorizálják. Utóbbi nyilvánvaló, elég csak a kozmetikai-szépészeti kezelésekre, beavatkozásokra, vagy az idősebb korosztályt célzó reklámokra gondolni.

A minket körülvevő fiatalság kultuszának hatása és befolyása alól nem vonhatjuk ki magunkat, sőt akarva-akaratlanul magunk is hozzájárulunk fenntartásához, például akkor, amikor „fiatalos” ruhadarabokat vásárolunk. A dolog lényege, hogy bár azt hisszük, hogy egyéni, autonóm döntéseket hozunk, valójában az adott közösség – társadalom, kultúra – által felkínált lehetőségek körében mozgunk.

Érdemes ennek fényében átgondolni az öregkori munkavállalásról, az élethosszig tartó munkáról bennünk élő elképzeléseket is. Mit tart most a társadalom az öregek munkájáról és az öreg munkavállalókról? Vajon hogy alakul majd a megítélés a jövőben? Követendő dolog lesz 30-40 év múlva, ha valaki öregkorában dolgozik, vagy inkább elrettentő példa?

„Ezekre a kérdésekre nyilvánvalóan nem tudjuk a választ, arra azonban fel tudunk készülni, hogy bármi is lesz az öregség, az öregkori munkavállalás társadalmi megítélése, ne érjen bennünket váratlanul, ne kelljen kényszerpályán mozognunk. Ne kelljen akkor is dolgoznunk, ha hobbinknak, családunknak szeretnénk élni, vagy esetleg nem leszünk képesek nap mint nap munkába menni.”

Egy biztos; a megfelelő pénzügyi tartalékok és a bensőséges emberi kapcsolatok segítségünkre lesznek!