Nyugdíj Kalkulátor

A nyugdíjhoz közel már nincsenek illúzióink

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a hazai lakosság nagyobb része szerint nyugdíjasként sem lesz több ideje arra, hogy azt csináljon, amit szeretne. Minél idősebb valaki, annál inkább számít rá, hogy dolgoznia is kell. Mi arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ha tudatosan készülünk, akkor maradhat időnk a boldog nyugdíjas évekre is.

Minél fiatalabb valaki, annál felhőtlenebbnek látja a még távoli nyugdíjas éveket – derül ki az 1500 fő megkérdezésével végzett kutatásunkból. 

Az eredmények rámutatnak arra, hogy amíg a 18-23 év közötti fiataloknak csak 10 százaléka arra számít, hogy nyugdíjba vonulás után is dolgoznia kell, addig a 62-70 évesek között ez az arány már 27 százalék. Vagyis a kor előrehaladtával egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy kevesebbet fogunk olyan dolgokkal foglalkozni időskorunkban, amivel szeretnénk.  

A legtöbb válaszadó (49%) arra számít, hogy nyugdíjba vonulása után több időt tölt majd barátaival, többet fog kirándulni (44%), de sokan szeretnének csak egyszerűen pihenni is (41%). Jelentős az eltérés a nők és a férfiak várakozásai között, hiszen amíg a férfiak 55%-a szeretne több időt tölteni a barátokkal, a nők között ugyanez az arány csak 42%. A kirándulás inkább a nők körében népszerű tevékenység: 49% szeretne több időt tölteni a szabadban, míg a férfiak közül csak minden harmadik szeretne ilyen programokat.

Tapasztalataink szerint, ha kis összegeket is, de félreteszünk a nyugdíjas korra, később valóban több időnk lehet arra, amire szeretnénk. Láthatóan nagy a megosztottság a hazai lakosság körében a nyugdíjas évekkel kapcsolatban. 

Sajnos az látszik, hogy minél tapasztaltabb valaki, annál inkább a munkában látja a megoldást az időskori anyagi kihívásokra.  Pedig elérhető egy másik megoldás is, ami fiatalabb korban még akár nehezebbnek is tűnhet, ám az időskori önmagunk biztosan hálás lesz. Ha 35 éves korunkat követően, havonta legalább 5 000 forintot félreteszünk, akkor 65 éves korunkra több mint 2,5 millió forintnyi vagyont gyűjthetünk össze a nyugdíjpénztári megtakarítással. 

Az új belépőink láthatóan már ennek tudatában kezdik az öngondoskodást, hiszen a 2015-ben csatlakozott közel 10 000 új tag 60 százaléka 45 évesnél fiatalabb, és a havi tagdíjvállalások 65 százaléka az 5-10 000 forint közötti tartományból érkezett