Nyugdíj Kalkulátor

A munkáltatók menthetik meg a nyugdíjálmodókat

A magyarok 73 százaléka szerint kizárólag az állam feladata, hogy gondoskodjon az egyén időskori anyagi biztonságáról – derült ki az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb eredményeiből. Az elmúlt három évben folyamatosan nőtt azoknak az aránya, akik még mindig csak az állami nyugdíjra támaszkodnának.

Annak ellenére, hogy az aktív keresőknek közel 70 százaléka úgy véli, hogy a nyugdíja nem lesz elegendő az időskori kiadásainak fedezéséhez, csupán 17 százalékuk fektet nyugdíjcélú megtakarításokba. Az OTP Bank kutatásából az is kiderült, hogy a munkavállalók 66 százaléka azt tervezi, hogy a jelenlegi életszínvonalának fenntartása érdekében nyugdíjas korában is dolgozni fog.

Az idei évben a munkáltatói befizetésekre vonatkozó cafeteria jogszabályok változása újabb kihívás elé állította a pénztárakat,azonban a vállalatoknak a rendszeres hozzájárulás mellett továbbra is lehetősége van arra, hogy munkáltatói adományokkal támogassák dolgozóik öngondoskodását. Az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezetője szerint az idei évben az adományok különösen népszerűek lehetnek a cégek körében, mivel az ilyen befizetések után a munkáltatót nem terheli adó és járulékfizetési kötelezettség.

Az OTP Öngondoskodási Indexről

 

Az OTP Öngondoskodási Index egy 2011 óta, minden félévben frissülő, országosan reprezentatív kutatás, amelynek az eredményei egy  1500 fő  bevonásával készülő kérdőíves kutatás alapján alakulnak ki. A kutatásban 18 és 70 év közötti, banki kapcsolattal rendelkező magyar lakosok vettek részt.  A  bemutatott eredmények a 2016 szeptemberi  kutatásból származnak.